Kleurweergave wordt aangegeven door middel van de zogenaamde kleurweergaveindex (CRI – Colour Rendering Index). De kleurweergave wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100 procent. Deze index geeft aan hoe accuraat de lichtbron ten opzichte van zonlicht kleuren kan weergeven. Hoe hoger de CRI hoe dichter de lichtbron het natuurlijke licht benadert. De CRI van daglicht = 100.

Lichtbronnen met een CRI tussen 80 en 89 hebben een hoge kleurweergave, wat ze geschikt maakt voor gebruik in nagenoeg alle ruimten. Deze CRI-waarde zal in de regel in privéwoningen, kantoren, magazijnen enz. worden gebruikt. In winkels en kapperszaken e.d. zal men vaak voor een CRI tussen 90 en100 kiezen, aangezien de kleurweergave in dit soort ruimten van doorslaggevend belang is.

Het is belangrijk te onderstrepen dat CRI en kleurtemperatuur twee verschillende zaken zijn. De kleurtemperatuur schept sfeer, maar heeft geen invloed op de weergave van kleuren.

De kleurweergave van de licht-emitterende diodes (leds) van verschillende producenten kan variëren, maar voor alle leds geldt dat de kleurweergave met de spectrale stroomverdeling van de led te maken heeft.  Het is ook het weten waard dat de kleurweergave kan variëren naarmate het een nieuwe ledmodule betreft of een die al duizenden uren heeft gebrand.